Piyasada kelimenin tam anlamıyla yüzlerce yüzme havuzu kimyasalı bulunmaktadır. Birçoğu ne yaptıkları, neden ve ne zaman kullanıldıkları konusunda açık, ancak çoğu o kadar net değil.
O halde bugünün kılavuzu, zor kazanılan paranızı neyin, ne zaman ve niçin elden çıkarmak için ihtiyaç duyabileceğinizi açıklayan, kategorilere ayrılmış bir Havuz Kimyasalları Sözlüğüdür.
Teksas’ta söylenebilecekleri gibi 9 çeşit havuz kimyasalı var, o halde onları tek tek ele alalım. Size söz veriyorum, eğer bunu yavaşça okumak için zaman ayırırsanız, yeni keşfedilen ve faydalı bilgiler elde edeceksiniz.
Dezenfektanlar
NEDİR: Dezenfektanlar, havuz suyunu sağlıklı tutmak için mikropları ve patojenleri (hastalığa neden olan organizmalar) yok eden dezenfektanlardır.
https://www.e-havuzmarket.com/kategori/havuz-kimyasallari
NEDEN: Yüzme havuzunuzun suyunu temiz ve berrak tutmak ve yüzücülerin sağlığını bakteri, mantar ve virüslerden korumak için.
NE ZAMAN: Her gün! Yosun ve bakteri oluşumunu önlemek için suda sürekli veya sürekli bir dezenfektan seviyesi mevcut olmalıdır. Klor seviyelerini 1.0-3.0 ppm’de tutun.

TRICHLORO-S-TRIAZINETRIONE – TriChlor olarak da bilinir, bunlar klorlu izosiyanürat ailesindendir veya onları güneşten korumak için siyanürik asitle yapılan stabilize klor formlarıdır. 1 inç tabletler, 3 inç tabletler ve çubuk formlarda mevcuttur. Onaylı bir klor besleyici veya şamandırada kullanın, triklor yavaş çözünen bir dezenfektandır. Çok düşük pH seviyesi 3’tür.
SODYUM HİPOKLORİT – Ağartıcı olarak da bilinen sıvı klor,% 3,% 5% 12,5’lik solüsyonların çeşitli kuvvetlerinde satılmaktadır. Bir havuza dökülebilir veya kimyasal bir pompa aracılığıyla doğrudan havuz dönüş borusuna beslenebilir. Stabilizatör (siyanürik asit) içermez ve çok yüksek pH seviyesi 13’tür.
MİNERAL TEMİZLEYİCİLER – Nature2 ve Frog temizleyicileri, bakır, çinko veya gümüş iyonları bakterileri yok ettiğinde dezenfektan görevi görür. Tek kullanımlık mineral kartuşlar, değiştirilmeden önce 6 ay dayanır. Bağımsız bir sistem değildir, bunlar düşük seviyelerde klor veya brom ile kullanılan tamamlayıcı dezenfektanlardır.
OZON TEDAVİSİ – Ozon dünyanın en güçlü dezenfektanlarından biridir. O³ molekülü duvara monte bir ünite tarafından oluşturulur ve bir venturi enjektör kullanılarak dönüş borusuna çekilir. Bağımsız bir sistem olmayan ozon, düşük seviyelerde klor veya brom ile kullanılan tamamlayıcı bir dezenfektandır.
İYONLAŞTIRICILAR – Mineral temizleyicilere benzer şekilde, iyonlaştırıcılar, bakteri ve virüsleri yok etmek için bakır, çinko veya gümüşün metal iyonlarını boşaltmak için bir güç kaynağına ihtiyaç duyar. Bağımsız bir sistem olmayan ozon, düşük seviyelerde klor veya brom ile kullanılan tamamlayıcı bir dezenfektandır.
Oksitleyiciler:
NEDİR: Teknik olarak, çoğu dezenfektan aynı zamanda oksitleyicidir ve bunun tersi de geçerlidir. Bununla birlikte, pratik olarak konuşursak, oksitleyici, hızlı bir şekilde salınan ve havuz sahibinin dezenfektan seviyesini çok yükseğe yükseltmesine, havuz suyundaki organik bileşikleri ve patojenleri oksitleyen havuzda süper klorlama veya şok etmesine izin veren bir dezenfektandır.
NEDEN: Günlük sanitasyon çoğu kişiyi öldürür, ancak belki de havuz suyundaki tüm patojenleri her zaman öldürmez. Herhangi bir anda, örneğin büyük bir partiden sonra havuzda çok sayıda mikrobiyal kirletici olabilir. Oksitleyiciler ayrıca kırmızı gözlere ve güçlü bir klor kokusuna neden olan klor ve nitrojen bileşikleri olan kloraminleri parçalamak için kullanılır. Oksitleyiciler ayrıca algleri hızlı bir şekilde öldürmek için kullanılır.
NE ZAMAN: Oksitleyiciler, sıhhi su sağlamak için periyodik olarak veya kloramin seviyeleri 0.3 ppm’nin üzerine çıktığında veya görünür yosun mevcut olduğunda kullanılır.
KALSİYUM HİPOKLORİT – Genellikle havuz şoku olarak bilinen granüler bir klor formu olan Cal Hypo olarak da bilinir. Tipik olarak, 10.000 galon havuz suyuna bir pound eklenir, ancak bazı koşullar çift veya üçlü doz gerektirebilir. Hızlı çözülmez, vinil kaplı havuzlara eklendiğinde bir kova su ile seyreltilmelidir. Havuza kalsiyum ekler ve arkasında beyaz bir toz kalıntısı bırakabilir.
SODYUM HİPOKLORİT – Ağartıcı olarak da bilinen bu sıvı klor formu, mevcut klorun gücüne veya yüzdesine bağlı olarak 10.000 galon başına 2-5 galonluk dozlarda uygun bir oksitleyici yapar.
LİTYUM HİPOKLORİT – Lityum havuz şoku hızlı çözündüğü için vinil havuzlarda veya sertlik seviyelerini arttırmak için kalsiyum içermediğinden sert su alanlarında kullanılır. Kalıntı bırakmaz ve anında çözünür.
DICHLORO-S-TRIAZINETRIONE – DiChlor olarak da bilinen bu granüler klor, güneşten korunmak için siyanürik asit ile stabilize edilmiştir, ayrıca nispeten nötr bir pH seviyesine sahiptir. Çabuk çözülür ve kalsiyum içermez.
KLOR OLMAYAN ŞOK – Klorsuz şok olarak da adlandırılır, tipik olarak Potasyum Monopersülfat veya kısaltılmış MPS’dir. Vinil havuzlarda kullanımı güvenli ve kullanımdan hemen sonra yüzmek için güvenli olan üçlü tuz ve güçlü bir oksidan.
Dengeleyiciler:
NEDİR: Dengeleyiciler, havuz suyu kimyasını, özellikle pH, Toplam Alkalilik, Kalsiyum Sertliği ve Siyanürik Asit veya klor stabilizatörü ‘dengelemek’ için kullanılır.
NEDEN: Bu seviyeler dengede olduğunda veya önerilen aralıklar dahilinde olduğunda, dezenfektanınız en etkilidir ve havuz yüzeyleri lekelerden ve kireç oluşumundan korunur.

NE ZAMAN: Havuz pH’ını haftada birkaç kez, Alkaliniteyi ayda birkaç kez ve Kalsiyum ve Siyanürik seviyelerini sezonda birkaç kez test ederek su dengenizi kontrol edin.
Ph Yüksektici ve Ph Düşürücüler – pH için uygun seviye 7,2-7,8 aralığında veya mümkün olduğunca 7,5’e yakındır. PH seviyelerini yükseltmek için pH arttırıcı (soda külü, bir baz) ve pH seviyelerini düşürmek için pH düşürücü (sodyum bisülfat, bir asit) kullanın.
ALKALİNİTE ARTIRICI – Toplam Alkalinite için uygun seviye 80-120 ppm aralığındadır. Alkalinite seviyelerini yükseltmek için Alkalinite Arttırıcı (sodyum bikarbonat) ve Alkaliniteyi düşürmek için pH düşürücü (sodyum bisülfat, bir asit) kullanın.
KALSİYUM SERTLİK ARTIRICI – Kalsiyum Sertliği için uygun seviye 180-220 ppm aralığındadır, ancak 400 ppm’ye kadar daha yüksek seviyeler kabul edilebilir. Gerekirse su sertliğini artırmak için Kalsiyum Sertlik artırıcı (kalsiyum karbonat) kullanın.
SİYANÜRİK ASİT – Bir klor stabilizatörü olan Siyanürik Asit için uygun seviye 20-50 ppm aralığındadır. Bir havuzu boşalttıktan sonra, UV ışınlarından korunmak için 20 ppm’ye yükseltmek için havuza stabilizatör (diğer bir deyişle saç kremi) ekleyin. Trichlor tabletleri zamanla küçük miktarlarda cya ekleyecektir; seviyeler 100 ppm’ye yaklaşırsa havuzun bir kısmını boşaltın ve yeniden doldurun.
Temizleyiciler:
NEDİR: Arıtıcılar, küçük, asılı parçacıkları birbirine çeken, böylece daha kolay filtrelenebilen veya vakumla atığa vakumlanarak zemine çökeltilebilen polimer veya metalik iyonlardır.
NEDEN: Yetersiz veya yetersiz performans gösteren havuz filtreleri için yararlı olan arıtıcılar, havuz suyunu bulutlu veya puslu yapan parçacıkları ortadan kaldırarak havuz suyunun berraklaşmasına yardımcı olur.
NE ZAMAN: İlkbahar başlangıcında veya su berraklığı zayıf veya bulanık olduğunda arıtıcı kullanın. Düzenli kullanım, küçük filtrelerin veya verimsiz kum filtrelerinin daha fazla kirletici madde yakalamasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, polimer arıtıcıların aşırı kullanımı tavsiye edilmez ve tam tersi etkiye sahip olabilir.
Pıhtılaştırıcılar – Genellikle mavi bir sıvı olan polimer temizleyiciler, küçük parçacıklar için bir pıhtılaştırıcı görevi görür ve onları daha büyük, daha kolay filtrelenebilir bir boyutta bir araya toplar.
FLOKKÜLATÖRLER – Metalik iyon topaklaştırıcılar da koagülantlardır, ancak işlem filtre sistemi kapalıyken gerçekleştirilir. Parçacık boyutları, vakumlanarak atılmak üzere zemine batıncaya kadar ağırlık olarak artar.
ENZİMLER – Normalde arıtıcı olarak düşünülmeyen enzimler, kolloidler veya asılı parçacıkları, özellikle yağlı maddeleri tüketerek bulanık havuz suyunu temizler. Pislik hatlarını kontrol etmek ve filtrasyonu iyileştirmek için kullanılır.
Temizleyiciler:
NEDİR: Havuzların çevresinde su hattını, havuz filtrelerini, deniz süpürücülerini ve havuz mobilyalarını temizlemek için temizlik ürünleri kullanılır.
NEDEN: Çünkü kirleniyorlar! Su, göze hoş görünmeyen lekeler ve lekeler oluşturmak için kir ve kir karışımlarını yağlar ve minerallerle çeker.
NE ZAMAN: Gerektiğinde havuzunuzu temiz tutmak için. Havuz filtreleri yılda bir veya iki kez veya gerektiğinde temizlenebilir.
FİLTRE TEMİZLEYİCİLER – DE, Kum ve Kartuş filtreleri yağlı yağları ve pullu mineralleri yakalayarak filtrelemeyi verimsiz hale getirebilir. Bir havuz filtresi temizleyicisi ile yıllık veya iki yılda bir temizlik, kir tutma kabiliyetini geri kazanabilir ve filtre döngülerini veya filtre temizlikleri arasındaki sürenin uzunluğunu artırabilir.

ÇİNİ VE VİNİL TEMİZLEYİCİLER – Su hattı çevresinde ve havuz kepçesinin içinde kolayca köpük çizgileri oluşabilir. Ancak amonyak veya fosfat içerebilen ev tipi temizlik malzemeleri kullanmayın. Fayans ve Vinil temizleyici su hattında güvenle kullanılır.
ENZİMLER – Enzimlerin kullanımı, su hattı pisliği ve yağ oluşumunu ortadan kaldırabilir, filtrasyonu ve su berraklığını iyileştirebilir.
Yosun öldürücüler:
NEDİR: Alg öldürücüler, dış hücre zarlarını bozarak ve dezenfektanların bitki hücresinin içine girmesine izin vererek yosunlara saldırır.
NEDEN: Alg oluşumunu kümeler halinde veya tam bir alg çiçeklenmesini önlemek için. Algler en iyi yüksek pH ve ılık sularda büyür.
NE ZAMAN: Alg öldürücüler en iyi bir algestat olarak kullanılır, yani algleri kontrol etmede algleri öldürmekten daha etkilidirler. Oksitleyiciler genellikle algleri öldürmek için kullanılır, ardından birkaç gün sonra gelecekteki büyümeyi kontrol etmek için bir yosun önleme programı uygulanır. Yosun öldürücüler ayrıca kış mevsiminde kışa bırakılan havuzlarda erken sonbahar ve ilkbahar geç alg büyümesini kontrol etmek için kullanılır.
QUATERNARY AMONIUM – Tipik olarak ’10’ veya ’50’ olarak etiketlenmiş ve amonyum tuzlarından yapılmış, sudaki yüzey gerilimini düşürerek yosun hücresi etrafında dengesiz bir ‘yerçekimi’ oluşturarak patlamasına neden olur.
POLİMERLER – Tipik olarak “30” veya “60” olarak etiketlenen polimer yosun öldürücüler, pozitif yüklüdür ve negatif yüklü alg hücrelerinin etrafında bir kaplama oluşturarak hücrenin besinleri emme ve atıkları dışarı atma yeteneğini bloke eder.
METALİK – Bakır ve gümüş yosun öldürücüler, dış katmanlara nüfuz ederek ve temel hücre işlevlerini bozarak yosun hücrelerine saldırmak için elemental metalleri kullanır ve hızlı yosun ölümüne yol açar.
KLOR GELİŞTİRİCİLER – Sodyum bromür, klor için hızlandırıcı veya güçlendirici olarak kullanılır ve algleri öldürmek için büyük miktarlarda monokloraminler oluşturur. Aktif alg çiçeklerini öldürmek için kullanılır, genellikle adında ‘Sarı’ vardır.
Redüktörler:
NEDİR: Havuz suyu kimyasında, yüksek seviyelerde belirli kimyasallar veya istenmeyen kirleticiler nedeniyle sorunlar ortaya çıktığında, dengeyi kaldırmak ve yeniden sağlamak için indirgeyiciler kullanılır.
NEDEN: Bazı kimyasallar aşırı dozda olabilir veya zamanla su dengesinin diğer bileşenlerini etkileyen seviyelere yükselebilir, bu da bulanık suya, yosun oluşumuna veya dezenfektanın etkinliğini azaltmaya yol açar.
NE ZAMAN: Gerektiğinde, su testiyle belirlendiği gibi.
FOSFAT ÇÖZÜCÜ – Fosfatlar algler için besindir ve yüksek fosfat seviyeleri çoğu durumda yosun büyümesine neden olabilir. 300 ppb’nin üzerindeki seviyeler, alglerin daha kolay büyümesini sağlayabilir.
KLOR SÖKÜCÜLER – Klorlayıcı bütün gece çalışır durumda mı bıraktı ? Sodyum Tiyosülfat kloru (ve kloraminleri) uzaklaştırır – sadece aşırı dozda olmamaya dikkat edin!
SİYANÜRİK ASİT SÖKÜCÜ – Siyanürik asit, stabilize klor (Triklor / diklor) kullanımından veya çok fazla stabilizatör eklenmesinden oluşabilir. 50 ppm’nin üzerindeki seviyelerde havuz suyunun bir kısmının boşaltılması veya CYA sökücü kullanılması önerilir.
KALSİYUM SERTLİK GİDERİCİ – Sert su için kalsiyum gidericiler (400 ppm’nin üzerinde), sodyum iyonlarını kalsiyum iyonları ile değiştirerek veya havuz filtreniz tarafından uzaklaştırılmak üzere iyon çekerek çalışır.
NEDİR: Leke kimyasalları, minerallerin ve metallerin lekelenmesini önlemek veya havuz yüzeylerinde zaten birikmiş lekeleri çıkarmak için tasarlanmış geniş bir ürün kategorisidir.
Leke Kimyasalları:
NEDEN: Pek çok insan için çirkin ve ağırlaştırıcı olan havuz lekelerini çıkarmak için.
NE ZAMAN: Kuyu suyu kullanan veya temiz bir havuz yüzeyinin korunmasına yardımcı olmak isteyen havuzlar için, leke önleyici kimyasallar veya mevcut havuz lekeleri için leke çıkarıcılar kullanın.
LEKE ÖNLEYİCİLER – Bir havuzdaki lekeleri önlemek için, benzer şekilde çalışan, çözünmüş minerallere bağlanan, havuz yüzeylerini lekeleyemeyecek şekilde çözelti içinde kilitleyen kenetleme maddeleri veya kenetleyiciler kullanıyoruz. Klor bu Leke ve Tortu ajanlarını tüketebileceğinden düzenli kullanım gereklidir.
LEKE SÖKÜCÜLER – Çoğu leke çıkarıcı kimyasal, talimatlara yakından takip edildiğinde havuz yüzeylerindeki lekeleri oksitleyen hafif asitlerdir. Jack’s Magic’in tüm ürün yelpazesini leke önleme ve çıkarma havuzuna ayıran çok sayıda türü ve tek markası vardır.
Kimyasal Kitler:
NEDİR: Bunlar, kimyasalları ayrı satın almaktan birkaç dolar tasarruf sağlayabilecek çeşitli kimyasalların paketlenmiş kitleridir.
NEDEN: Kolaylık sağlamak ve paradan tasarruf etmek için.
NE ZAMAN: Kitler havuz açılışları ve kapanışları ve bir sezonluk kimyasal tedariki için mevcuttur.