Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?
Havuz bakımı ve temizliği hassasiyet gerektiren konulardır. Yüzme havuzlarının temizliği düzenli ve doğru şekilde sağlanmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Havuz temizliği çeşitli kimyasal temizlik malzemeleri ile gerçekleştirilir. Sadece fiziksel olarak havuzu kirlerden arındırmak temizlik için yeterli değildir. Özellikle sürekli olarak kullanılan işletme havuzlarının temizlenmesi gereklidir. Havuzu boşaltıp yeniden doldurmak tavsiye edilen bir temizlik yöntemi değildir. Su israfına neden olan ve oldukça zaman isteyen havuzu boşaltmak dönem geçişlerinde tercih edilen bir temizleme yöntemidir.
Havuz bakımı ve temizliği fiziksel ve kimyasal olarak 2’ye ayrılır. Fiziksel temizlikte havuzun üst kısımlarında birikmiş kir ve tozların havuz kepçesi gibi ürünlerle alınması ile başlar. Ardından havuzda gözle görülen kirler temizlenir. Bu temizlik yüzeyseldir ve tek başına havuzun temizlenmesi için yeterli değildir. Kimyasal çeşitli temizleyiciler ile düzenli aralıklarda temizlik yapılmalıdır.
Havuzlarda Kimyasal Temizlik
Kimyasal kullanımı kulağa korkutucu gelse de havuz temizliğinde insan sağlığı için oldukça yararlıdır. Farklı işlevleri bulunan kimyasal temizleyiciler suyun temizlenmesini, dezenfekte edilmesini ve insanların havuz kullanımını sağlıklı hale getirmesini sağlar. En çok bilinen kimyasallardan biri klordur. Klor havuzu dezenfekte eder. Ayrıca havuz parlatıcı, yosun önleyici, PH düzenleyici pek çok havuz kimyasalı vardır. Bu kimyasalları doğru sıralama ile belirli aralıklarda kullanmak havuzun insan sağlığı için güvenli ve hijyenik hale getirir. Kimyasal temizleyicileri doğru seçmek de oldukça önemlidir. Temizlik havuzun kullanıma kapalı olduğu anlarda yapılmalıdır.

Havuz Dezenfektanı: Klorlar
Klor havuz temizliğinde sık tercih edilen kimyasallar arasında yer alır. Havuz içerisinde yer alan bakteri ve virüsleri yok etmekte yardımcı bir içerik olan klor özellikle yüzme havuzlarında sıklıkla tercih edilir. Günlük olarak havuz temizliğinde klor kullanılabilir. Suyun PH oranına göre kullanım yapılan havuz klorları havuz test kiti kullanıldıktan sonra oranları belirlenmelidir. Her gün belirli bir oranda klor eklemek doğru temizliği sağlamayacaktır çünkü her gün suyun oranları farklı olacaktır. Farklı klor çeşitlerinden istediğiniz seçeneği tercih edebilirsiniz. Sıvı klor, toz klor ve tablet klor en sık tercih edilen havuz kloru çeşitleridir.
Klor Nasıl Kullanılır?
Havuzlarda klor kullanımı havuz boyutuna ve su miktarına göre farklılık gösterebilir. Havuz suyunu hijyenik hale getirmek için ve çeşitli mikroorganizmaların üremesini engellemek için havuz klor ile dezenfekte edilmelidir. Eklenecek klor miktarı ölçümlere göre farklılık gösterecek olsa da 100 metreküp havuz suyuna 1 – 3 ppm oranında serbest klor oluşturacak şekilde 200 gram ila 500 gram arasında klor eklenmelidir. Havuzdaki klor oranı klor eklemesi yapıldıktan sonra kontrol edilmelidir. Testlerde klor oranı 3 ppm üzerinde çıktığında havuza klor eklemesi yapılmamalıdır. Klor oranı 0 ppm seviyesinde çıkarsa havuza eklenen klor oranı iki katına çıkarılmalıdır. Klor havuz kullanıma kapalı iken havuza eklenmelidir. Suda tamamen çözünene kadar havuz kullanıma açılmamalıdır. Suyun devir daimi açık şekilde beklenmelidir. Toz klor ekleniyor ise havuzun her tarafına eşit dökülmelidir.
Havuz Kimyasalı Fiyatları
Havuz kimyasalları, havuz temizliğinde ve dezenfeksiyonunda büyük role sahiptir. Düzenli aralıklarla yapılan kimyasal temizlikler ile insanların yüzme havuzlarını kullanması güvenli hale getirir. Virüs mantar ve bakteri oluşumu engellenerek hijyenik bir ortam sağlanır. Farklı işlevlerde pek çok havuz kimyasal çeşidi bulunur. Her biri farklı amaca hizmet eden bu kimyasalların miktarları da farklılıklar gösterir. Havuz kimyasal fiyatları ürünlerin içeriklerine, gramajlarına ve işlevlerine göre değişiklik gösterebilir. Klor fiyatları klorun saflık oranına, gramajına ve türüne göre belirlenerek satışa sunulur.