Havuz Ekipmanlarına Neden İhtiyaç Duyulur?

Havuz oluştururken ve havuz bakımı yaparken pek çok yardımcı ekipman gereklidir. Özellikle temizlik ve hijyen için gerekli olan bu ekipmanlar işinizi kolaylaştırır ve size zaman tasarrufu sağlar. Ayrıca havuzun düzenli ve dengeli su devir daimi de yardımcı havuz ekipmanları aracılığı ile yapılır.

Havuz Ekipmanları Nelerdir?

Yüzlerce farklı çeşitte havuz ekipmanı vardır. Açık ve kapalı havuzların, olimpik havuzların, zemin üstü havuzların ekipmanları da farklıdır. Havuzların yapımında kullanılan farklı materyaller de kullanılacak ekipmanların değişikliğini etkiler. Farklı amaçlara hizmet eden ekipmanlar farklı alanlarda kullanılacak şekilde üretilir ve kullanıma sunulur. Bazı ekipmanlar havuz etrafına ve dışına sabitlenerek kullanım kolaylığı sağlar. Bazı ekipmanlar havuzun kaba ve gözle görülen pisliklerini temizlemek için kullanılır. Su akışından sorumlu ekipmanlar da mevcuttur. Sadece fiziksel temizlik havuzun temizliğini tam olarak sağlamaz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda havuz ekipmanlarının önemli parçalarından olan kimyasal temizlik ürünleri de bulunur. Havuz ekipmanları kullanım alanlarına göre birbirinden ayrılır.

Havuz ekipmanları Nelerdir
  • Havuz Temizlik Ekipmanları: Amaçları havuz suyunu fiziksel ve kimyasal olarak temizlemektir. Havuz yüzeyindeki kapa pislikleri ve çöpleri temizlemek için havuz kepçesi kullanabilirsiniz. Havuz süpürgesi, havuz süpürge borucu ve süpürme robotlarını da kullanabilirsiniz. Gözle görülmeyen ve sağlığa zararlı bakterileri temizlemek için havuz kimyasalları kullanmalısınız. Farklı kimyasallar havuzunuzun farklı türden temizliklerini ve hijyenini sağlar.
  • Havuz Kenar ve İç ekipmanları: taşma ızgarası, köşe parçaları, havuz şelalesi, ayak yıkama ünitesi, havuz merdiveni gibi ekipmanlardan oluşur. Her ürün farklı işleve sahiptir. Havuz taşmasını ve su değişimini kontrollü şekilde sağlamak için taşma ızgarası kullanmalısınız. Böylelikle taşan su arıtılarak tekrar havuzda kullanılabilir. Ayrıca taşan sular kayma tehlikesi oluşturur. Taşma ızgarası güvenli bir alan oluşturur.  Havuz kullanımından önce dışardan gelen bakterileri önlemek için ise ayak yıkama ünitesi kullanmalısınız. İçerisine ayak dezenfektanı koyulur ve gerekli hijyen sağlanır. Havuz merdivenleri havuzun içine monte edilir ve suya giriş çıkışı güvenli hale getirerek kolaylaştırır.
  • Filtreler ve Pompalar: Filtreler ve pompalar da havuzun temizliğini ve su kontrolünü sağlayan araçlar arasındadır. Farklı boyut ve özelliklerdeki ürünleri havuzunuzun türüne ve büyüklüğüne göre tercih etmelisiniz. Filtreler genellikle havuz dibinde bulunur. Havuzun fiziksel temizliğinde büyük önemi olan filtreler suyun kirlerinin arınmasında büyük rol oynar. Havuz pompaları genel adı ile havuz motorları suyun giriş çıkışını ve arıtımını düzenler. Bunun yanı sıra havuz motorlarının içerisindeki filtreler kimyasal temizliği de sağlar. Havuz suyunun kum filtresinden geçerek su sirkülasyonunu sağlar.
  • Elektrik Sistemi ve Havuz Aydınlatma: Havuz içerisindeki tesisat için gerekli ekipmanlardan ve havuzun iç ve dış aydınlatmasına yardımcı araçlardan oluşur. Havuzun iç aydınlatması önemsiz gibi görünebilir fakat kapalı havuzlarda ve akşam saatlerinde suyun içinin net bir şekilde görünmesi güvenlik için ve temizliğin sağlanması için önemli ihtiyaçlardır. Farklı renklerde ve boyutlarda havuz aydınlatması bulabilirsiniz. Havuzunuz için gerekli bu ekipmanları aynı zamanda dekora dönüştürebilirsiniz.
  • Suyun Ph ve Klor Seviyesini Ölçen Cihazlar: Bu cihazlar suyun klor ve ph seviyesini ölçümleyerek dengede tutmanıza yardımcı olur. Yüzme havuzlarının olması gereken ph seviyesi 7,0 ve 7,6 arasında olmalıdır. Bu değerlerin üstünde ve altındaki ph değerleri insan sağlığı için ciddi zararları olabilir.
  • Suyu ısıtmaya yarayan ekipmanlar: Gazlı, elektrikli ve güneş enerjisi ile çalışan su ısıtma ekipmanlarını bulmanız mümkündür. Soğuk mevsimlerde de havuz kullanımını insan vücuduna uygun ısıda tutmanıza yarayan bu ısıtıcıların havuzun türüne ve büyüklüğüne göre farklı seçenekleri olduğunu görebilirsiniz.
  • Dozlama ve Otomasyon Sistemleri: Su kalitesini izlemeyi sağlayan bu sistemler havuzların olmazsa olmaz ekipmanlarındandır. Temel olarak su içerisindeki değişiklikleri izler ve ihtiyaç durumunda gerekli dozda kimyasal, ısı, düzenleyici salgılar ve suyun dengede kalmasını sağlar. Kimyasal dozlama sistemleri, ph kontrolü bulunan kostik ve asit dozlama sitemleri gibi farklı otomasyon sistemleri bulmanız mümkündür.

Bir yüzme havuzu için ihtiyacınız olan tüm ekipmanları edinerek profesyonel ya da kişisel havuzlarınızı güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s