Havuzun içerisindeki suyun, temas edilen yüzeylerin insan sağlığına bir tehlike oluşturmaması için temiz kalması ve suyun değerlerinin düzenli seviyede tutulması gereklidir. Sürekli su değişimi yapılması mümkün değildir ve sadece suyun değişilmesi yeterli hijyeni sağlamayacaktır. Havuzun üzerinde gözle görülen kir ve pislikleri temizlemek de tam bir temizlik sağlamaz. Bu virüs ve bakteriler su içerisinde ve yüzeyinde üreyerek hızla çoğalır. Havuzdaki gözle görülmeyen bakteriler insan vücudunda pek çok hastalığa yol açar. İshal, kulak enfeksiyonları gibi hastalıklar da suyun bakteri düzeninde değişiklikler olduğunda ortaya çıkan hastalıklardandır. Bu hastalıkların ve problemlerin önlenmesi düzenli kimyasal temizlik yapılması ile sağlanır. Kullanılan kimyasalların insan sağlığına hiçbir zararı yoktur.
Hatta çoğu havuz kimyasalları havuz içi hijyenin sağlanmasında olmazsa olmazdır. Havuzun içerisine ekleyeceğiniz havuz kimyasalları havuzunuzun görünen ve görünmeyen kirlerden temizlenmesini sağlayacaktır. Kimyasal eksiklikler ve suyun içerisindeki dengesizlikler suyun renginde de değişikliğe sebep olur. Ph değerleri dengesiz olan sular bulanık görünebilir. Bulanık suda yüzmek kimsenin hoşuna gitmeyecektir. Bulanık su kirli su çağrışımı yapar. En sık bilinen kimyasallar ph dengeleyici sıvılar ve klor dengeleyicilerdir. Genellikle bu kimyasallar havuzlar için yeterlidir. Ancak açık havuzlarda, tozlanmanın fazla olduğu bölgelerde filtreleri destekleyici nitelikte kimyasal toz parçalayıcılar da kullanma gereksinimi duyulabilir. Bazı havuz kimyasallarını ve özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

- Ph yükseltici: Havuzdaki ph aralığı normal standartların altında olunca ciltte kaşıntı ve göz yanması gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca havuz tesisatına da zarar verebilir. Dengesiz ph klorun gücünü yok eder ve sudaki bakteriler kontrolsüz şekilde artabilir. Ph seviyesi klorun etkisini göstermesini ve görevini doğru şekilde yapmasına da büyük katkı sağlar. Ph yükselticileri sıvı ve toz halde bulmanız mümkündür.
- Ph Düşürücü: Havuzdaki ph düşüklüğü havuzdaki suyun kalitesini doğrudan etkiler. Genellikle dışarıdan gelen etkenler (yağmur suları, suya giren yabancı maddeler) ph düşüklüğüne sebep olur. Ph ölçüm cihazları ile havuzun ph dengesini ölçebilirsiniz. Sıvı ya da toz formda ph düşürücüler ile dengeyi sağlayabilirsiniz.
- Havuz suyu parlatıcı: Havuz sularının mevsimlerine ya da kullanım yoğunluklarına bağlı olarak suyun içerisine giren gözle görülmeyen toz, kir ve bakteriler su rengini değiştirebilir. Suyun renginin berraklaşmasını ve bu kirlerden arınmasını sağlayan en kolay yol su parlatıcıları kullanmaktır. Bu kimyasalların sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Havuz suyu parlatıcı, suya döküldüğü zaman suyun içerisindeki mikroorganizmaları çözerek suyun rengini berraklaştırır ve çözünen bakteriler çöker ve filtrelerden geçerek yok olur. Ya da taşarak sudan uzaklaşması sağlanır. Haftada 1 kez 100 metreküp havuza 1 litre su berraklaştırıcı kullanmanız yeterli olacaktır.
- Havuz kloru: Dezenfektan ve sudaki bakterileri yok etmek amacı ile kullanılır. Yüzme havuzlarında dezenfekte işlemi için en sık kullanılan kimyasalın klor olmasının çeşitli sebepleri vardır. Klor, diğer kimyasallara göre daha uygun fiyatlıdır ve bakterileri yok etmekte oldukça başarılıdır. Farklı türde klorlar bulabilirsiniz. İsterseniz farklı klorları bir arada kullanabilirsiniz. Yüzde seviyeleri de birbirinden farklı olan havuz klorlarını ihtiyacınıza uygun seçeneklerini tercih etmelisiniz. Klorun koku oluşturduğu bilinir. Bu koku insanları rahatsız etse de temiz ve hijyenik bir havuzun içerisinde olduğunuzun bir işaretidir. Klorlama işlemi doğru seviyelerde yapılır ise bu koku miktarında ciddi düzelmeler olacaktır. Düzenli aralıklarla havuzu klorlamak sağlık açısından büyük önem taşır. Klorlama işlemlerini siz kendiniz yapabileceğiniz gibi zamanlama ve dozlama ayarlı sistemler kullanarak da yapabilirsiniz.
- Havuz Yosun Önleyici: Suda çok hızlı üreyip büyüyebilen yosunların havuzlarda çoğalması önlem alınmadığı sürece kaçınılmaz bir durum olacaktır. Havuzda yosunların çoğalması sağlığa ciddi problemler oluşturabileceği gibi havuzun temizlenmesini ve arındırılmasını da oldukça zor bir hale getirecektir. Yosun oluşumunu önlemenin yollarından biri de açık havuzlarda havuzun üstünü koruyucu bir tabaka ile örtmektir. Bu önlem tek başına yeterli gelmez. Yosun önleyiciler sizi bu gibi problemlerden kurtaracaktır. Havuzunuzda aktif yosunlar var ise kullanım talimatlarını takip etmeli ve tüm aşamaları uygulamalısınız.
- Havuz Suyu Çöktürücüler: Havuzlarda temizlik ve dezenfekte işlemleri ilk olarak su içerisinde yabancı maddelerin filtrelerden süzülüp ayrıştırılması ile başlar. Dibe çökemeyecek küçüklükteki partiküllerden kurtulmak ve suyun berraklığını arttırmak için öncelikle tüm kirlerin filtrelenmesi gerekir. Havuz suyu çöktürücüler bu anda devreye girer. Çöktürücüler, içerisinde bulundurdukları kimyasallar ile bu partiküllerin birbirine yapışmasını ve daha büyük parçacıklar haline gelmesini sağlar. Ardından giderek ağırlaşan parçacıklar suyun dibine çöker ve filtreler tarafından kolaylıkla yok edilir.
- Ayak dezenfektanı: Ayaklar bakterileri ve kirleri taşıyabilir. Suyun içine girince üremeye ve çoğalmaya oldukça müsait bakterileri yaymayı önlemek için atak dezenfektanlarını kullanmalısınız. Suya girmeden önce ayakları bu dezenfektan ile temizlemek olası mikrop ve hastalıkları önler. Ayak yıkama ünitesi ya da ayak yıkama havuzlarını, yüzme havuzlarının yanına sabitleyerek havuza girecek kişilerin ayaklarını bu sıvı ile dezenfekte etmesini sağlayabilirsiniz. Düzenli aralıklarla bu sıvıyı değiştirmeniz de hijyen açısından oldukça büyük önem taşır.
- Kalsiyum Hipoklorit: İçme sularını dezenfekte etmek için kullanabileceğiniz bir kimyasaldır. Nehir, göl, dere gibi su yatakları çevresinde ve içerisinde yaşayan ekosisteme sahip olduklarından direkt içmeye hazır değillerdir. Suyu tüketebilmek için belirli artıma işlemlerinden geçirmek gerekir. Artıma işlemi yapılmadan suyu tüketmek için bu kimyasalı kullanabilirsiniz.
Sayfamız aracılığı ile havuzunuz için ihtiyacınız olan tüm kimyasal temizleyicilere ulaşabilirsiniz. Ürünleri set halinde satın alabilirsiniz. Tek tek satılan seçeneklerden de faydalanabilirsiniz.