Tuz Havuzu Nedir?


Her gün onlarca kişinin kullandığı ve insan vücudunun direkt temas ettiği havuzlar düzenli olarak temizlenmelidir. Temizlik işleminin düzenli aralıklar ve belirli araçlar ile yapılması havuzun hijyeni ve insanların sağlığı için oldukça önemlidir. Havuzun gözle görünmeyen kir bakteri ve mikroplardan da arındırılması gerekmektedir. Havuzun dezenfekte edilmesinde çeşitli kimyasallar kullanılır. Klor, havuz dezenfeksiyonunda en sık tercih edilen kimyasallardandır. Klor her ne kadar insan sağlığına fazla zarar vermese de sonuç itibariyle kimyasaldır ve sürekli teması istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Suyu dezenfekte etmenin doğal yolları da vardır. Bu yollardan biri havuzu, havuz tuzları ile dezenfekte etmektir. Doğal ve zararsız bir dezenfekte yöntemi olduğu için sıklıkla tercih edilir. Tuzun insan sağlığına hiçbir zararı yoktur ve oldukça ekonomiktir. Piyasada farklı saflık oranlarına ait çeşitli markaların havuz tuzlarını bulabilirsiniz. Normal filtreleme yöntem ve ekipmanlarından farklı bir sistem kullanılarak kolaylıkla havuz tuzu ile havuz dezenfeksiyonunuzu sağlayabilirsiniz.

Photo by Pixabay


Tuzlu Havuz Sistemleri Nedir?


Havuz dezenfeksiyon işlemlerini kimyasal kullanmadan yapmayı istiyorsanız alternatif olarak kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Kimyasallar uzun vadede insan sağlığına zararlı olabilir. Ayrıca tuz ile havuz dezenfekte etmek büyük oranda maddi tasarruf sağlar. Doğa dostu bir çözüm sunması ile gereksiz ve fazla kimyasaldan da sizleri uzak tutar. Klasikleşmiş klor temizliği yerine havuz tuzu ile havuzun temizliğini yapmanızı sağlar. Havuzu tuz ile dezenfekte etmek gözlerinizi korkutmasın. Tuz tadı ya da dokusu hissetmeyeceksiniz. Tuzlu denizler gibi bir hissiyat yok. Tuz oranı ve dezenfeksiyon için yapılan elektroliz işlemi tatsız ve fark edilmeyecek bir durumdur. Tuz cihazı olarak da bilinen tuz ile dezenfekte işlemi yapan cihazlar insan sağlığına zarar vermeden ve kimyasal kullanmadan havuz temizliğini yapmaya yarar. Peki nedir bu tuzlu havuz sistemleri derseniz;

  • Havuz suyunu klor gibi çeşitli kimyasallar yerine tuz ile dezenfekte etme işlemidir.
  • Tuz jeneratörleri elektroliz yaparak tuz iyonlarını kullanır. Cilde ve sağlığa hiçbir zararı yoktur.
  • Bu sistem, havuzun dezenfeksiyon işleminde oldukça büyük bir önem taşır.
  • Eğer tuzlu havuz sistemi kurmak isterseniz gerekli ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır.


Tuz Klor Jeneratörü Nedir?


Havuz temizliğini ve dezenfeksiyonunu tuz ile yapacaksanız bir tuz klor jeneratörüne ihtiyacınız olacak. Tuz klor jeneratörü yemeklik tuz yani sodyum klorürü kullanarak dezenfekte işlemi yapar. Tuzu havuza döktükten sonra suda elde edilen çözeltiyi elektroliz yöntemi yardımı ile klora dönüştürür. Bu jeneratörlerde anot katot görevi gören titanyum plakalar vardır. Bu plakalar su akış hücresi içerir. Su akış hücresi ve hücre içerisindeki titanyum plaka gerekli ve yeterli düzeyde elektrik akımı verebilecek analog ya da elektronik beyinlere sahip olan iki parçacıktan oluşur. Tuzun dezenfektana dönüşmesini sağlayan bu cihazlarda oksidasyon sistemleri vardır. Bu sistemlerin ortak özellikleri minimum voltaj seviyesi kullanarak ortalama 7 voltu plakalara verir ve iyon bağları kopartılır. Ardından klorür iyonu su içerisinde hipoklorite dönüşerek havuz için dezenfektan haline gelir. Tuz dezenfeksiyonu yapmak isterseniz gerekli alt yapıyı ve sistemleri bir uzman tarafından sağlanması gerekir. Oldukça karmaşık ve detaylı bir alt yapı çalışması sonucunda gerçekleşen sistem, tamamlandıktan sonra kolayca kullanabileceğiniz bir hal alır. Tuzlu havuz sistemleri kullanırken bilmeniz gereken bazı şeyler vardır;

Photo by MarcTutorials


Havuza ne kadar tuz eklemeliyim?
Tuzlu havuz sistemleri kullanmaya başlayacaksanız bilmeniz gereken ilk şey havuzun dezenfeksiyonu için ne kadar tuza ihtiyacınız olduğudur. Bu oran klor jeneratörünün düzgün çalışması için gereklidir. Oranları bulmak için tuz jeneratörünüzün el kitabını incelemeniz önerilir. 3000 ile 4000 ppm aralığı genel orandır. Tuzlama işlemi yapılmadan önce sudaki tuz oranı ölçülmelidir. Bu oranı tuzlu su test kitleri ile kolaylıkla ölçebilirsiniz. Havuzunuzun büyüklüğüne göre ihtiyaç duyulan tuz miktarı farklıdır.


Tuzu havuza nasıl eklemeliyim?
Havuzunuzun tuz oranını öğrenip gerekli miktarı belirledikten sonra dezenfeksiyon işlemini başlayabilirsiniz. Tuzu havuza eşit miktarda ekleyip homojen şekilde karışmasını sağlamalısınız. Bunun için tuzu havuzun en derin kenarından eklemeye başlayın. Yavaş şekilde tuzu dökerken havuzun etrafında dolaşın. Her bölgeye eşit tuzlama yapmaya özen gösterirseniz karıştırma işlemini daha kolay gerçekleştirebilirsiniz. Gerekli miktardaki tuzu ekledikten sonra karışma ve soğurma işlemini kolaylaştırmak için 20 30 dakika süresince aralıklarla bir fırça yardımıyla suyu karıştırın. Sonrasında jeneratör gerekli işlemleri yapacaktır.


Tuz ekleme işlemini ne sıklıkla yapmalıyım?
Tuz suyu iyonlaştırarak dezenfeksiyon işlemini yaptığı için suda bir tuz kaybı ya da eksilmesi olmayacaktır. Kayıp miktar da oldukça düşüktür. Tuz ekleme işlemini her havuz sezonu öncesinde tuz oranını ölçerek yapmalısınız. Sudaki tuz oranını ölçüm cihazları ya da test kiti yardımıyla ölçtükten sonra eksik miktarı belirleyerek eklemeniz yeterli olacaktır. Sezon süresince havuzu boşaltıp tekrar doldurmadığınız takdirde tuzlama yapmanıza gerek kalmayacaktır.


Havuza ekleyeceğim tuzu nasıl seçmeliyim?
Sodyum klorür yani tuz elektroliz işlemi için gereklidir. Havuz dezenfektanı olarak kullanılan havuz tuzu normal tuzlardan farklıdır. Suda daha hızlı çözülüp iyonlaşma işlemini daha kolay gerçekleştirir. Piyasada farklı markaların havuz tuzlarını bulabilirsiniz. Bu tuzların Saflık oranlarına dikkat ederek almanız önerilir. Saflık oranı ne kadar yüksekse o kadar iyi verim alabilirsiniz.


Tuzlu Havuz Sistemleri Nasıl Kullanılır ve Nasıl Çalışır?


Gerekli ekipman ve malzemeler ile havuza tuzlu dezenfeksiyon sistemini kurduktan sonra kullanıma başlayabilirsiniz. Gerekli kurulumların ardından;

  • Sudaki tuz oranı ölçülür ve tuzlama işlemine başlanır. Tuzlama işlemi yaparken jeneratörün kapalı konumda olması gerekmektedir.
  • Tuz eklemesi bittikten ve karıştırma işlemi sona erdikten sonra jeneratörü çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Pompa sistemini de çalıştırabilirsiniz.
  • Bu işlemden 24 saat sonra havuz suyunu tekrar test edin, tuz miktarı eksikse jeneratörün ve pompa sisteminin tamamen kapalı konumda olduğuna emin olarak tekrar tuz eklemesi yapın.
  • Tuz oranı yüksek ise havuzdaki suyun bir kısmını boşaltarak tatlı su eklemeniz bu sorunu çözecektir.
  • Tuzlu havuz sistemleri kullanmanız diğer kimyasallara da ihtiyaç duymamanız anlamına gelir. Yani ekstra olarak bir yosun önleyici, klor gibi bir kimyasal eklemenize gerek yoktur.
  • Tuzlu su havuzlarında ph yükseltmek ya da azaltmak için tuz ruhu kullanabilirsiniz. Performansı yüksek bir kimyasaldır. Ayrıca sodyum karbonat ve sodyum bikarbonat da kullanabilirsiniz.
  • Cihazların kullanım ömrünü uzatmak ve performanslarını yükseltmek için 3 ayda bir filtrelerini ve hücrelerini çıkartıp bakım ve temizliklerini yapmalısınız. Filtre, pompa, kıl tutucu filtre ve skimmer sepeti temiz olmalı. Son teknoloji cihazlar kendini temizleme özelliğine sahiptir. Ara ara kontrol etmeniz cihazın kullanım performansı için önem gösterir.,
  • Tuzlu su havuzlarının tuz kullanım oranları vardır. Bu oran 100 metreküp havuz için için yılda ortalama olarak 200 kilogram tuz kullanımı gerektirir.


Kimyasalların olmaması, fiyat düşüklüğü ve uygulama kolaylığı gibi pek çok yönü dolayısıyla havuzlarınızda dezenfektan olarak tuzu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Tuzlu havuz sistemleri için gereken malzemeleri sayfamızdan bulabilirsiniz. Tuzlu havuz sistemine geçiş yapacaksanız ya da sıfırdan bir havuz inşaatı sırasında tuz ile dezenfeksiyon sağlayacaksanız uzmanlardan yardım almalısınız. Gerekli sistemlerin kurulumu ve alt yapı işlemleri sonrasında tuzlu havuz sistemlerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Jeneratörlerin üzerinde bulunan göstergeler ile suyun özelliklerini takip edebilirsiniz. Suyun ph oranı, sudaki tuz oranı gibi pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.


Tuz Klor Jeneratörlerinin Avantajları


Tuzlu havuz sistemlerinin en önemli ve olmazsa olmaz parçası tuz klor jeneratörleridir. Tuzun iyonlaşmasını ve doğal dezenfektana dönüşmesini başka bir deyişle doğal klor üretmesini sağlayan araç tuz klor jeneratörleridir. Tuzu sadece havuz suyuna eklemeniz dezenfeksiyon için yeterli olmayacaktır. Bir araç yardımı ile tuzun iyonlaşması ve serbest klor üretmesi gereklidir. Bu işlemi tuz klor jeneratörleri yapar. Farklı özelliğe sahip çeşitli tuz klor jeneratörleri bulmanız mümkündür. Bu ürünlerin sunduğu özellikler ve işlevler vardır. Ayrıca tuz klor jeneratörlerinin pek çok açıdan avantajı vardır. Bu avantajlar;


Tuzlu havuz sistemleri ve tuz klor jeneratörleri tasarruf, sağlığa fayda ve doğallık açısından oldukça büyük avantajları vardır. İlk yapım aşamasının masrafı, alt yapı ve iç cephe ürünlerine zarar vermesi gibi de dezavantajları arasındadır. Bu unsurları, avantaj ve dezavantajları değerlendirerek havuz dezenfektanı olarak tuz ya da klor kullanmayı tercih edebilirsiniz. Gerekli tüm sistem ve ekipmanlara sayfamızdan erişebilirsiniz.

  • Tuz, dezenfektan olarak kullanılmak için oldukça uygun fiyatlı ve hesaplıdır. Yılda ortalama olarak 200 kg tuz ile 100 metreküp büyüklüğünde bir havuzun klor jeneratörünün düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Havuza kimyasal karıştırmanıza gerek kalmaz. Sağlığa daha yararlıdır. Kimyasal ile teması sıfıra indirerek temiz, hijyenik ve doğal bir havuz imkanı sunar.
  • Sezon başında sadece 1 kez tuzlama işlemi yapmanız yeterli olacaktır. Tuz iyonlaşır ve suda tamamen yok olmaz. Tuz oranını ölçerek eksikliği gidermeniz yeterli olacaktır.
  • Jeneratörler berrak ve temiz havuz suyunu etkili bir şekilde sağlar. Doğru ve tam performansta çalışan tuz klor jeneratörleri suyu bakteri, mikrop ve yosunlanma problemlerinden kurtarır.
  • Klordan daha yumuşak olduğu için suyun hissiyatını ve kalitesini fark edilir bir biçimde yükseltir. Cilde teması rahatsız etmez. Yüzerken farkı hissettirir.
  • Keskin bir kokusu yoktur ve göz yakmaz. Tuz kokusuzdur ve doğru miktarda kullanımı tat ve hissiyat bırakmaz. Tuzlu su deyince denizler gibi bir doku aklınıza gelmesin. Gereken tuz miktarı sizlerin hissetmeyeceği bir orandadır.
  • Diğer dezenfeksiyon işlemlerinden daha hesaplı ve tasarrufludur. Çeşitli kimyasallara ihtiyaç duymadan sadece tuz ile dezenfeksiyonu sağlayabilirsiniz. Tek seferde uzun ömürlü hijyen sağlaması daha hesaplı ve tasarruflu olmasını sağlar.
  • Doğa dostu bir seçenektir. Doğaya hiçbir zararı yoktur. Atık bırakmaz ve çevre dostu bir temizlik yöntemidir. Tek bir ürün kullanarak temizliği yapması atık olşumunu azaltır.
  • Havuz suyunda bulunan tuz konsantrasyonu bakteriler ve yosun oluşumunu engelleyecek doğal bir antiseptik görevi görür. Böylelikle havuz içerisinde istenmeyen durumlar ile karşılaşma olasılığınızı en aza indirir.
  • Geleneksel dezenfeksiyon işlemlerinden çok daha etkilidir. Yüksek bir dezenfektan üretimi olur ve uzun ömürlü koruma işlemi olur. Serbest klor miktarı yüksektir ve doğru seviyede bir hijyen sağlar.
  • Tuz, suda tamamen çözündüğü için güvenlidir. Yutma, cilt ile temas ya da herhangi bir durumda tehlike arz etmez. Sudaki fazla tuz miktarı sadece su eklemesi ile düzeltilebilir. Farklı sağlık sorunlarına ya da ekstra çabaya yol açmaz.
  • Tuz ve su havuzun içerisinde bir döngü halinde olduğu için ekolojik havuz kategorisine girer. Havuzun herhangi bir kimyasal ile teması olmadığı için suyun tamamen boşaltılması, değişimi ve yenilenmesi gerektirmez. Böylece daha tasarruflu ve doğa dostu bir tercih olur. Kaynakları sürekli olarak boşa harcama durumundan da kaçınmış olunur.
  • Tuzlu suyun insan sağlığına pek çok faydası vardır. Siz fark etmeseniz de su ile karışmış tuz eklem ağrılarınızı dindirir. Kaygı ve stresi azaltır. Cilde iyi gelir ve göz yakmaz. Kimyasal yollar ile temizlenen havuzlardan çok daha fayfalıdır.
  • Havuz temizliğini de kolaylaştırır. Geleneksel havuz temizliği kimyasallar kullanılarak yapılır. Her kimyasalın farklı görevleri vardır ve aşamalar ile yapılır. Tuz klor jeneratör kullanımı kimyasal gereksinimini yok ettiği için havuz temizliğini pratik ve kolay hale getirir. Böylece vakitten ve ekstra masraflardan bolca tasarruf etmiş olursunuz.
  • Jeneratörlerin Türkçe arayüz desteği bulunan seçenekleri mevcuttur. Böylelikle kullanımını ve yönetimini kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Göstergeleri sayesinde havuzun genel durumuna hakim olabilirsiniz. göstergeler üzerinde suyun ph oranı, sudaki tuzluluk gibi pek çok durum görülür.
  • Otomatik ve manuel olarak klor ayarlaması yapmanıza olanak sağlar. İstediğiniz modu seçerek kontrolü tamamen siz sağlayabilirsiniz. Göstergeleri ve panelleri kolay kullanım avantajlarından sadece birisidir.
  • Kış modu bulunur. Bu moddan yararlanarak kış aylarında da efor sarf etmeden havuz dezenfeksiyonunu sağlayabilirsiniz. Farklı çalışma modları tuz klor jeneratörlerini daha kullanışlı kılar ve insan gücünü en aza indirir.
  • Doğrudan serbest klor üretir. Bu hijyeni hep yüksek seviyede tutar. Suda oluşabilecek virüs ve bakterileri de önler. Bu durum endişeleneceğiniz faktörleri ortadan kaldırır.
  • Tuz klor jeneratörleri otomatik çalışır. Havuzunuzun bakımı için ekstra vakit harcamanıza gerek kalmaz. Gerekli filtre temizliklerini ve kontrolleri yapmanız yeterli olacaktır. Düzenli takip ile fazla efor harcamadan havuz temizliğini sağlayabilirsiniz.
  • Çok daha az elektrik harcar. Kaynakların daha kontrollü ve sınırlı kullanılması doğa ve insanlar için büyük önem taşır. Tuz klor jeneratörleri elektrik tasarrufu ile büyük avantajlar sunar.
  • Yedek parça temini ve tamiratı kolaydır. Aldığınız jeneratörlerin Türkiye temsilcileri ve teknik servisleri ile iletişim kurarak kolay ve hızlı bir tamir işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Parça değişimi işlemleri kolaydır. Uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
  • Tuz Klor Jeneratörlerinin Dezavantajları Nelerdir?
  • Tuz klor jeneratörlerinin avantajları daha fazla olmasına rağmen dezavantajları da vardır. Bu jeneratörlerin sunduğu avantajları ve sağladığı ürün tasarrufu göz önüne alındığında dezavantajları kabul edilebilir seviyelerdedir. Peki tuz klor jeneratörlerinin dezavantajları nelerdir;
  • Tuzlu su havuzu kurmak için yapmanız gereken şeyler ve izlemeniz gereken bazı adımlar vardır. Alt yapı ve sistem kurulumu geleneksel havuz sistemlerinden biraz daha yüksek maliyetlidir. Başlangıçta bir yatırım gerektirir. Sonrasında az ürün ve efor ile çalışmayı sürürse de ilk etapta yüksek bir bütçe gerektirir.
  • Tuzlu su havuzlarında yaşanan aksaklıklar ve problemlere kendiniz müdahale etmemelisiniz. Küçük bir karmaşa daha büyük sorunlara yol açabilir. Teknik servisler ve yetkili kişilerin yardımını almanız gereklidir.
  • Tuz ilerleyen süreçlerde paslanma, kireçlenme gibi deformasyonlara sebebiyet verebilir. Bu sebepten dolayı belirli tipteki ısıtıcılar, su altı aydınlatmaları, fikstürler, astar ve bazı duvar işlemlerini uygulamamanız gerekir. Tüm sistemi tuzlu su havuzuna göre optimize etmeniz gerekir. Duvar alt yapısından ışıklara kadar her ürünü aşınmaya dayanıklı tercih etmelisiniz.
  • Özellikle kuyu suyu kullanılarak doldurulan havuzlarda kireçlenme problemi sıkça yaşanır. Bu kireçlenme plakaları olumsuz yönde etkiler ve dezenfeksiyon işlemi doğru şekilde yapılmayabilir. Bu durumu çözmenin yolu da vardır. Plakaları yerlerinden çıkararak 15 dakika tuz ruhunda bekletmeniz bu sorunu çözecektir.
  • Kullanım süreleri kısıtlıdır. 3 ila 6 yıl aralığında jeneratörlerin değiştirilmeleri gerekir. Geleneksel havuzlarda bu süre bir miktar daha uzundur.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s